Juridiskā adrese: Ķekavas novads, Rāmava, Purmaļu iela 12, LV-2111

Glikēmiskais indekss un diabēts.

Šogad biedrība “Latvijas Diabēta centrs” sadarbībā ar Anastasiju Surudu – topošo uztura speciālisti, piedāvāsim jums rakstu sēriju “Veselīga uztura noslēpumi”, kur būs stāstīts par svarīgiem veselīga uztura jautājumiem. Pirmā tēma rakstu sērijā būs par Glikēmisko indeksu un diabētu.

Sekojot līdzi uzturā lietotās pārtikas glikēmiskajam indeksam (turpmāk – GI) tev ir iespēja uzlabot savu veselību, jo:

  • Uzlabosies glikēmijas kontrole;
  • Samazināsies risks kardiovaskulāru slimību attīstībai;
  • Novērsīsi aptaukošanās riskus.

Faktori, kuri ietekmē GI:

  • Gatavošanas metodes: cepšana un vārīšana samazina GI;
  • Dažādu dārzeņu un augļu rūpnieciskā pārstrāde;
  • Šķiedrvielu daudzums: Pilngraudu produkti un produkti ar augstu šķiedrvielu saturu samazina ogļhidrātu absorbciju;
  • Paaugstināts tauku saturs produktos samazina GI. Piemēram, šokolādei ir zems GI, tāpēc ka ir augsts tauku saturs. Čipsiem arī būs mazāks GI salīdzinot ar kartupeļiem, kuri tiek gatavoti bez eļļas;
  • Paaugstināts olbaltumvielu daudzums produktos arī samazina GI. Pienam un piena produktiem ir zems GI pateicoties augstam olbaltumvielu saturam.

Produktu kategorijas pēc GI:

Līdzīgi kā skaitot maizes vienības, kur pieņemts, ka 12 g ogļhidrātu ir 1 maizes vienība, arī attiecībā uz GI ir pieņemts, ka glikozei GI ir 100 un pamatā produktus var kategorizē 3 grupās:

  • Produkti ar zemo GI: 55 vai mazāk
  • Produkti ar vidējo GI: 56-69
  • Produkti ar augstu  GI: 70 vai vairāk

Biežāk lietojamo produktu GI:

Uzkodas: Picas gabals (33), Šokolādes kūkas gabals (49), Popkorns (55), Musli batoniņš (58), Saldējums (60), Saldais dzēriens (72), Plāna pankūka(67), Bulciņa ar piedevām(76).

Graudaugu produkti un cieti saturošie produkti: Baltie rīsi (73), Makaroni (49), Saldais kartupelis (44), Baltmaize (49), Brūnie rīsi (55), Pilngraudu maize (70).

Cieti nesaturošie dārzeņi: Brokoļi (10),Paprika (10), Salātu lapas (10), Zaļās pupiņas (48), Burkāni (49), Bietes (64), Kukurūza (50).

Augļi: Ķirši (22), Ābols (38), Apelsīns (43), Vīnogas (46), Kivi (52), Banāns (56), Dateles (103).

Piena produkti: Jogurts bez piedevām (14), Piens (30), Piens ar samazinātu tauku saturu (32), Jogurts ar piedevām (36).

Cik lielā mērā varam paļauties uz produkta GI?

Cilvēkam ar diabētu ikdienā kontrolējot cukura līmeņa svārstības ir būtiski zināt, kuri produkti cukura līmeni var paaugstināt strauji un kura lēni, lai atbilstoši saplānotu insulīna injekcijas, sporta aktivitātes utt. Tomēr rūpējoties par savu veselību jāpatur prātā, ka ne visa pārtika, kurai ir zems GI ir veselīga, piemēram, šokolādes kūkai ir zems GI, bet tas ir tāds tikai un vienīgi pateicoties augstam tauku saturam, kas samazina ogļhidrātu uzsūkšanos, bet nepadara to par veselīgu izvēli ikdienas uzturā. Veselīgs uzturs neietver sevī tikai GI kontroli.  Uzturam jābūt arī ar samazinātu piesātināto tauku, sāls un cukura daudzumu. GI ir tikai maza daļa no veselīga un sabalansēta uztura. Par ko turpināsim runāt nākošajos rakstos.

Līdz tam aicinu ikvienu pievērst uzmanību produktu ko lietojam ikdienā GI un izmēģināt jaunas receptes ar samazinātu glikēmisko indeksu!

Rakstu sagatavoja: topošā uztura speciāliste Anastasija Suruda

Avoti un literatūras saraksts padziļinātai izpētei:

  1. American Diabetes Association. 2014. Glycemic index and Diabetes. American Diabetes Association. Iegūts no: http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/what-can-i-eat/understanding-carbohydrates/glycemic-index-and-diabetes.html
  2. Canadian Diabetes Association. 2013. Glycemic index food guide. PEN. Iegūts no: http://www.pennutrition.com.db.rsu.lv/KnowledgePathway.aspx?kpid=3876&trid=27014&trcatid=9#
  3. David Mendosa. 2008. Revised international table of glycemic index(GI) and glycemic load(GL) values. Diabetes Daily. Iegūts no: http://www.mendosa.com/gilists.htm
  4. National Health Services. 2019. What is the glycaemic index. NHS. Iegūts no: https://www.nhs.uk/common-health-questions/food-and-diet/what-is-the-glycaemic-index-gi/
  5. The British Diabetic Association. 2019. Glycaemiac index and diabetes. DiabetesUK. Iegūts no: https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/carbohydrates-and-diabetes/glycaemic-index-and-diabetes
  6. Webster-Gandy, J., Madeen, A., Holdsworth, M. 2011. Oxford Handbook of Nutrition and Dietetics: Oxford Handbook of Nutrition and Dietetics. 2. Edition. Oxford University Press USA – OSO. 77-78

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *