Juridiskā adrese: Ķekavas novads, Rāmava, Purmaļu iela 12, LV-2111

Uztura ieteikumi cukura diabēta pacientam ar diabētisko nefropātiju

Pasargāsim sevi!

Diabēts ir viens no izplatītākajiem nieru slimību cēloņiem. Diabētisko nefropātiju jeb nieru slimību, ko izraisījis diabēts konstatē 30% diabēta pacientu. Mums ir tikai viens pāris nieru, tāpēc rūpēsimies par tām un ilgāk saglabāsim tās veselas!

Riska faktori:

  • Glikozes līmenis asinīs – hiperglikēmija var izraisīt nieru slimību.
  • Asinsspiediens – diabēta pacientiem ar diabētisko nefropātiju asinsspiediens nedrīkstētu pārsniegt 130/80 mm Hg, bet gados jaunākiem pacientiem – 120/75 mmHg.

Diagnostika

  • Glomerulārās filtrācijas ātruma noteikšana
  • Urīna analīze, hipertensijas un diabēta slimniekiem būtu jānosaka mikroalbuminūrija (olbaltumvielu izdalīšanās urīnā), kas liecina jau par nelielu nieru bojājumu
  • Nieru USG
  • Asinsspiediena noteikšana

Kā var aizkavēt diabētiskas nefropātijas progresēšanu?

  • glikēmijas kontrole;
  • dzīvesveida korekcija;
  • nesmēķēt;
  • uzturā nelietot sāli;
  • svara samazināšana un fiziskās aktivitātes.

Diabētiskās nefropātijas uztura rekomendācijas

Tauki

  • Ieteicami omega-3 polinepisatināto taukskābju tauki, t.i, zivju eļļa vai treknas jūras zivs. Garās omega-3 tsk. labvēlīgi ietekmē nieru slimniekus – tās samazina iekaisuma reakcijas.
  • Ieteicama olīveļļa un rapšu eļļa, jo mononepiesatināti tsk. tauki palielina šūnu jutību pret insulīnu.
  • Jāsamazina piesātināto tauku produktu (liellopu, aitu, kazu tauki).

Minerālvielas

  • Fosfors 5-10 mg, mazāk jāēd produkti, kuros ir daudz fosfora-, piens, siers, kakao, olas un rieksti
  • Nātrijs 1000-3000 mg→ nātrija daudzums uzturā jāsamazina, ja ir tūska vai hipertensija. Vēlams ir regulāra nātrija noteikšana serumā, jo ar urīnu izdalās 30-80 mmol nārtija dienā.
  • Kālijs vidēja dienas deva ir samazināma līdz 1500- 2000mg
  • Kalcijs 1200-1600mg

Balastvielas

Ir jāpalielina, jo tie atvieglo nieru darbību. Uztura balastvielu avoti augļi, ogas, dārzeņi, taču, lietojot šos produktus uzturā, jāievēro kālija daudzums un jālieto ogļhidrāti, kuru izmantošanai nav nepieciešams insulīns. Piemēram, āboli, greipfrūti (½ no vidēja), avenes, zemenes, bumbieri, mandarīni, ķirši u.t.t

Olbaltumi

  • Diabētiskās nefropātijas gadījumā ieteicamais olbaltumvielu daudzums diētā ir zemāks par 0,8 g/ķermeņa svara kg/dienā.
Olbaltumvielu daudzums(g) Produkts Cik gramos? (g)
7 Gaļa 28
7 Zivis 28
7 Biezpiens 60
2 Maize 1 šķēle(28)
1 Dārzeņi 80
7 Pākšaugi 20
1 Sēnes 50
0.5 Augļi 120 (60)*

*žāvētie augļi, avenes, ķirši, aprikozes, melones

Uzmanību! Produkti, kuros ir daudz nātrija, fosfora un piesātināto tauku, piemēram, žāvēts bekons, desas, aknu desa, visi sieri, arī mājas siers, lietojami ļoti piesardzīgi.

Rakstu sagatavoja: topošā uztura speciāliste Anastasija Suruda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *